top of page
Notepaper Watercolor (3).jpg

Το ΜΕΡΟΣ Α' της πολιτισμικής δράσης που φέρει τον τίτλο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ - /á.kraː/» της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY (ΤΤS) πραγματοποιηθηκε στο Δήμο Μεγίστης από τις 6 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 

 

Η ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY προσκαλέσε μια διεπιστημονική ομάδα δέκα ατόμων από το χώρο του πολιτισμού που θα συμμετάσχουν σε μια σειρά ερευνητικών και πειραματικών ασκήσεων εστιάζοντας («παρατηρώντας») στο σύγχρονο πολιτισμό από το ανατολικότερο άκρο του τόπου μας, το ακριτικό Καστελλόριζο.

 

Την ομάδα αποτελούν: α. Οι Tαξιδευτές: Καλλιόπη Αλπίτση, Νικόλας Βαμβουκλής, Μαρία Κατριβέση, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Στέφανος Κοσμίδης, Γεωργία Κοτρέτσος, Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης, Μίλτος Πιστώφ, β. Ο Κοινωνός: Αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος, γ. Οι Δορυφόροι: Χρυσούλα Λιώνη, Σουζάνα Φάις, και δ. Ο Άοκνος τιμονιέρης: Θαλασσόλυκος.

 

Ταξιδιώτες, συνοδός και δορυφόροι –ο καθένας ξεχωριστά–  καλούνται να συντάξουν μια επιστολή που θα σταλεί σε άγνωστό τους παραλήπτη. Οι παραλήπτες βρίσκονται σε λογιών λογιών άκρες της γης και θα παραχωρήσουν το δικαίωμα δημοσίευσης της αλληλογραφίας τους στη ΤΤS για θα συμπεριληφθεί στην έκδοση της δράσης. Η ομάδα των παραληπτών που προσκάλεσε η ΤΤS είναι: η Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, η Moshoula Capous-Desyllas, η Στέλλα Μπαρακλιάνου, η Alexander Strecker, η Μαίρη Μανιοπούλου, η Maja Ćirić, ο Frederick Schmidt, ο Γιώργος Μαραζιώτης, η Νεφέλη Καούτσκη, και η Emily Jacir.

Στόχος της δράσης είναι η παρατήρηση και ερμηνεία του σύγχρονου πολιτισμού από το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, το Καστελλόριζο. Ό,τι και να σηματοδοτεί το μικρό νησί, που τελικά είναι «Μεγίστη», ένα του χαρακτηριστικό, το «άκρον» είναι κοινό για όλους.

 

Από την προσδοκία, τη φαντασία, το συναίσθημα στο βίωμα («με λογισμό και μ’ όνειρο») που αλλάζει τη θέση στοχασμού και που μέσα από τις δράσεις ευελπιστούμε να επαναπροσδιοριστούν όσα πρεσβεύουμε. Καλούμαστε να αφουγκραστούμε και να ερμηνεύσουμε τον ήχο, ή τον απόηχο, των πρακτικών του σύγχρονου πολιτισμού, αυτού που παράγεται στα αστικά κέντρα της χώρας μας, από ένα άκρο της. Τί απόσταση καλύπτει η ματιά μας και άλλη πόση διανύει το έργο μας;

 

Η σπάνια γεωμορφολογία της Ελλάδας, μετεωρισμένη όπως είναι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προσφέρεται για επιτόπια (in-situ) καλλιτεχνική εργασία και καθίσταται οδηγός της δράσης «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ - /á.kraː/», με γνώμονα τις γνωσιολογικές, μεταφυσικές και ιστορικές πτυχές της. Αναζητούμε μια σφαιρική αντίληψη και αναπαράσταση του τόπου σε σχέση με τα ευρύτερα συναφή ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Από αυτή τη θέση, του συμπλέγματος Μεγίστης, από το Καστελλόριζο, τη Ρω, τον Άγιο Γεώργιο του Νησιού και της Στρογγυλής, με την πλάτη μας στραμμένη πότε στην ανατολή και πότε στο νότο, το βλέμμα μας θα εστιάσει στα πολιτιστικά κέντρα της χώρας μας, ατενίζοντάς τα από εκείνον τον τόπο και αρθρώνοντας τον λόγο που εκείνος ο τόπος μάς υπαγορεύει.

Όπως ένα κεκαμμένο σώμα σε επίκυψη – με τεντωμένα τα ακροδάχτυλά του –προσπαθεί να φτάσει το έδαφος, έτσι και εμείς, θα βρεθούμε σε μια αποστολή βίωσης ενός τόπου. Με τον ίδιο τρόπο θα αγγίξουμε, έστω για λίγο στη κλιμάκωση των δράσεων μας, το έδαφος της νησίδας Στρογγυλή στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης για πρώτη φορά στις 9 Σεπτεμβρίου.

 

Για την πραγματοποίηση του κλειστού συμποσίου, της πρώτης πολιτιστικής αποστολής στη Στρογγυλή και τη μετάβαση της ομάδας στη νησίδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

 

Οι δράσεις και ασκήσεις παρατήρησης θα λάβουν χώρα στο Καστελλόριζο, στη Ρω, στο Άγιο Γεώργιο του Νησιού και στη Στρογγυλή· συνολικά σε τέσσερα από τα δεκατέσσερα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που απαρτίζουν το σύμπλεγμα της Μεγίστης.   

54.jpg

Έναυσμα της πολιτιστικής δράσης Ισμαήλ Project είναι ο ίδιος ο οικισμός. Όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Γιαννούλης Χαλεπάς, το Ισμαήλ ιδρύθηκε από κάποιον ονόματι Μαΐλη. Μεταξύ του 17ου – 19ου αιώνα οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν το γράμμα «σ» μπροστά από επίθετα και τοπωνύμια, μετατρέποντας το σε «Σ’Μαΐλη». Αρμόδιος για την καταγραφή της ιστορίας του Ισμαήλ είναι ο ερευνητής και λαογράφος, Κώστας Δανούσης ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας μας πως το χωριό είναι πολύ προγενέστερο των πλησιέστερων χωριών, Μαμάδου και Μαρλά, καθώς χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

 

Το Ισμαήλ λοιπόν σήμερα είναι ένας ερειπωμένος οικισμός, ένας «εγκαταλελειμμένος οικισμός». Βρίσκεται στην Βορειοδυτική πλευρά της Τήνου, στην ευρύτερη περιοχή της Έξω Μεριάς. Τα τρία χωριά και το κεφαλοχώρι της Έξω Μεριάς, ο Πύργος, συνδέονται μέσω ενός περίτεχνου και άλλοτε λιθόστρωτου πεζοπορικού δικτύου. Ο οικισμός είναι επίσης προσβάσιμος μέσω του οδικού δικτύου, ακριβώς στην παράκαμψη του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στο Στενό Τήνου – Άνδρου. Βασικές ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενώ αργότερα κύρια επαγγελματική ενασχόλησή τους ήταν η εξόρυξη μαρμάρου ως και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Ισμαήλ παρήκμασε σταδιακά μέχρι τη δεκαετία του ΄50 όπου το εγκατέλειψε και ο τελευταίος του κάτοικος.

 

Σε αυτό το απόκοσμο τοπίο μιας ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής αισθητικής και αρμονίας με τον τόπο τέσσερις εικαστικοί: η Ειρήνη Βλαβιανού, η Λυδία Δεληκούρα, ο Γιώργος Μαραζιώτης, και ο Αλέξανδρος Ροκαδάκης προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πολιτιστική δράση Ισμαήλ Project δημιουργώντας εφήμερες in-situ γλυπτικές εγκαταστάσεις. Τα εικαστικά έργα/χειρονομίες τα οποία προκύπτουν από μια τέτοια διαδικασία και μέθοδο έχουν σαν εναρκτήριο ερέθισμα τον ίδιο τον τόπο. Μέσω αυτής της πρακτικής διευρύνουν τη σχέση τους με την τοπογραφία και την ιστορική σημασία της περιοχής. Το Ισμαήλ ζωντανεύει μετά από 70 χρόνια και κατευθύνει έργα τα οποία ενσωματώνονται προσωρινά σε αυτό.

Μέλημα της ομάδας ήταν να επιτευχθεί μια δημιουργική αλληλεπίδραση με την ιστορικότητα του εγκαταλελειμμένου οικισμού, και την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

 

Η πρακτική των εικαστικών χαρακτηρίζεται από ποικίλα μέσα και υλικά, ωστόσο η επιλογή τους έγινε με κριτήριο την επιθυμία τους να δημιουργήσουν in-situ εφήμερα έργα στο Ισμαήλ. Η συνειδητή επιλογή των επιτόπιων εγκαταστάσεων έδωσε την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να πειραματιστούν με εγχειρήματα που εκτυλίσσονται οργανικά σε πραγματικό χώρο και χρόνο. Μέρος της εργασίας τους επίσης αφορούσε την ενεργοποίηση των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών φορέων, καθώς και την αξιοποίηση των πολιτιστικών χώρων και του ίδιου του εγκαταλελειμμένου οικισμού.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει, τίποτα δεν κινείται, δεν ανταποκρίνεται. Η Ειρήνη Βλαβιανού με ένα τσουβάλι μαλλιά από κουρεμένα πρόβατα έπλεξε ιστούς που ανάρτησε στο αλώνι του Γιαννούλη Χαλέπα, η Δεληκούρα με ένα σακί πηλό και περιττώματα κατσικιών, τοποθετείται ως προς την πιθανή μελλοντική ανάπτυξη του Ισμαήλ, μέσω μίας διαδικασίας που ακουμπά έμπρακτα στην παράδοση του εργόχειρου, ο Μαραζιώτης συνομιλώντας με νέους δημιουργούς της σχολής μαρμαροτεχνίας του Πύργου αφουγκράστηκε τον απόηχο της εγκατάλειψης και ήρθε να συμπληρώσει στην ηχώ διακεκομμένων ιδεών ένα φοίνικα από νέον, ένα κομμάτι πλάκας, μια γύψινη κολώνα, και έναν ημιτελή κίονα, τέλος ο Ροκαδάκης με φύλλα λαμαρίνας σχημάτισε τα μονοπάτια και την πορεία της εγκατάλειψης του χωριού, αντανακλώντας το γυμνό πεδίο και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το τοπίο, τον χώρο, τον χρόνο, - ‘είσαι εδώ με ακούς, με βλέπεις, με αισθάνεσαι;’

 

Οι εφήμερες in-situ παρεμβάσεις των εικαστικών είναι μια ξαφνική θετική έκρηξη σε έναν ποιητικά καταθλιπτικό τόπο που παλεύει μόνος του την ίδια του την εγκατάλειψη. Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε πως στις 05/13-03-2021 το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου κήρυξε το Ισμαήλ διατηρητέο οικισμό ως τη γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά.

 

Πολιτιστικά τελικά αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να μένει άπραγος σε έναν κόσμο που δεν ξυπνά, δεν βλέπει, δεν κάνει κάτι, δεν ζητά βοήθεια, και όπου τελικά πεθαίνει.

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Γιαννούλη Χαλεπά, Πύργος, Τήνος. 

TTS_L22_2022.jpg
Download below

///// Exposition-programme du 30 mars au 18 juin 2022 /////

///// Rencontres, dialogues, installations, publications /////ﻟﻘﺎءات، ﺣﻮارات، ﻋﺮوض، ﻣﻨﺸﻮرات/////

Qui précède l’autre, l’art ou l’artiste ? Autrement dit: Est-ce l'œuvre qui fait l’artiste ou l’artiste qui fait l'œuvre? Ce projet d’exposition présente des objets, textes, situations, trouvé.e.s, collecté.e.s, dont les auteur.e.s et créateur.e.s sont anonymes. Les objets sont proposés par les commissaires membres de la Délégation artistique et par les artistes qui dialoguent régulièrement avec L’appartement 22. Le geste artistique pourrait peut-être être dans la coïncidence de la rencontre. L’expression peut se formuler par tous, n’importe où, à tout moment -ou bien à un moment donné- même le temps d’une vision. Anonyme.s est une exposition-programme qui rassemble les œuvres et réalisations de créateurs anonymes, des poètes et auteurs qui travaillent dans un esprit coopératif avec d’autres créateurs ou avec diverses communautés. Ce chantier-programme est conçu en plusieurs étapes qui se chevauchent, mêlant rencontres, exposition et publications. Dans chaque chapitre il est question de choix, de libertés individuelles et de dialogues tout en  proposant une réflexion sur les formes possibles de l'œuvre d’art dans les lieux inattendus. L’approche collective permet des échanges sur les sujets fondamentaux pour l’avenir du genre humain en général et des notions de convivialité et de dialogues au-delà des limitations idéologiques.إن اﻟﺘﺠﺮﺑﺔ اﻟﻔﻨﯿﺔ ﻣﻤﻜﻨﺔ ﻓﻲ ﻣﻌﻈﻢ اﻷﺣﯿﺎن ﺑﻤﺠﺮد اﻟﻠﻘﺎء ﺑﯿﻦ اﻟﻤﺸﮭﺪ واﻟﻤﺸﮭﺪ، ﻏﺎﻟﺒﺎ ﻣﺎ ﯾﻜﻮن اﻟﻔﻨﺎن ﻏﺎﺋﺐ ﺳﻮاء ﻓﻲ اﻟﺰﻣﺎن أو اﻟﻤﻜﺎن او اﻻﺛﻨﯿﻦ ﻣﻌﺎ. ﺑﺎﻷطﺮوﺣﺔ اﻟﺘﻲ ﻧﻘﺘﺮﺣﮭﺎ ھﻨﺎ، واﻟﺘﻲ ﺗﻌﻨﻰ ﺑﻘﻀﯿﺔ اﻟﻤﺆﻟﻒ واﻹﺑﺪاع اﻟﺬي ﯾﺼﻞ إﻟﻰ اﻟﻘﺎرئ أو اﻟﻤﺸﺎھﺪ، ﻧﻮد ﻣﻨﺎﻗﺸﺔ اﻟﻌﻤﻞ اﻟﻔﻨﻲ، واﻟﻌﻤﻞ اﻟﺬي ﯾﻌﺘﺒﺮ ﻓﻨﯿﺎ ﻣﻦ ﺧﻼل ﺗﺠﺮﺑﺔ اﻟﻤﺸﺎھﺪ. ھﻞ اﻟﺨﻠﻖ ﯾﺴﺒﻖ اﻟﺨﺎﻟﻖ؟ ھﻞ ﻟﻠﻤﺆﻟﻒ أو اﻟﺨﺎﻟﻖ وﺟﻮد ﻣﻦ دون ﺧﻠﻖ؟ ھﻞ اﻻﺷﻜﺎل اﻟﺘﻲ وﺟﺪت ﻧﺘﯿﺠﺔ ﺗﺮاﻛﻢ ﻋﻮاﻣﻞ اﻟﺰﻣﻦ وﻓﻌﻞ اﻹﻧﺴﺎن ﺗﻌﺘﺒﺮ ﻣﺆﻟﻔﺔ؟ ﻣﺘﻰ ﯾﻜﻮن اﻟﻔﻨﺎن أو اﻟﻤﺆﻟﻒ ﻣﻌﺘﺮف ﺑﮭﻢ؟

Ο ανάδοχος δημιουργός είναι διαδοχικά ο οδηγός μιας νέας συνθήκης που μας καθιστά μάρτυρες εννοιολογικών ευρημάτων. Συνάμα θεατής και θεωρός - αυτός ο αγγελιοφόρος που ανασύρει μηνύματα άλλοτε κρυμμένα κάτω από τη σκόνη, ξεθωριασμένα από τον ήλιο, και παραδομένα στη καταγραφή του χρόνου τους. Καλούμαστε να οξύνουμε τις αισθήσεις μας και να αφεθούμε στην πρακτική του ‘κρυφτό’ - (ξ)ελευθερώνοντας ερμηνείες ανεπιτήδευτων εικόνων, συνθέσεων και στιγμιαίων εκφάνσεων ποιητικότητας, ξαποσταίνοντας το βλέμμα μας σε κάτι ουσιαστικά ανοικείο, αλλά φαινομενικά δικό μας.
Reconsidering art encounters, happenstances, and synchronicities in an effort to awaken torpid meanings of the world. ///// ///// Projet initié par Abdellah Karroum & Georgia Kotretsos, en dialogue avec les artistes, commissaires et auteurs, parmi eux: Anonyme.s, Mustapha Akrim, Badr El Hammami, Chrisoula Lionis, Sara O’Haddou, Younès Rahmoun, Natalia Valencia Arango... /////

///// L’appartement 22 est situé au 2ème étage au 279 avenue Mohamed V à Rabat, Maroc ///// Accès au lieu d’exposition par le hall du cinéma « le Colisée » prendre l’escalier gauche, ou faites-vous guider 06 61 54 27 64

Le nombre de places étant limité le jour de la projection

Merci de confirmer votre présence (online) par téléphone ou par email à : appartement22.rabat@gmail.com

Visites de L’appartement 22, du Mercredi au Samedi de 12h à 19h, et sur rendez-vous au 06 61 54 27 64

Attention parking payant devant l’immeuble Balima (voir les horodateurs pour les horaires).

///// Équipe informelle de L’appartement 22: Aida Omary, Curatorial and Research; Sofia Cherkaoui, Coordination Design /////

///// Coordonnées GPS de L’appartement 22 : Latitude 34,01742 Nord, Longitude 6,84005 Ouest /////
Les initiatives de L’appartement 22, de la R22 art radio et de la Délégation Artistique (Curatorial Delegation) bénéficient du soutien des éditions hors’champs, des artistes, de la Fondation Almayuda (Barcelone), et par les artistes et professionnels de l’art, individuellement ou en coopérative.

///// www.appartement22.com ///// www.thetelossociety.com /////

TTS_ORKI 27.JPG

Curator, Sotirios Bahtsetzis

KOINΩNΩ, The Tinos Gathering

Chora, Tinos Island, Cyclades

Artists' texts: Sofia Dona, Maria Papadimitriou, Eliana Otta, Yorgos Maraziotis, Ilias Papailiakis, and Panos Sklavenitis

 

Participants: Iakovos Alavanos, Christos Artemis, Sotirios Bahtsetzis, Dimitris Bellos, Fedon Gialis, Spilios Giannakopoulos, Orestis Giannoulis, Giannis Ekatorhis, Vasiliki Iatropoulou, Vivi Kassara, Georgia Kotretsos, Eleftheria Kouneni, Stefanos Kosmidis, Maria Mazaraki, Giannis Mytrou, Maroula Papanastasi, Angeliki Spiropoulou, Sebastian Tsifis, Filippos Vasileiou, and Vasilis Vasileiou.

Curator, Dimitris Spyrou

Tidal Culture Lab

Chalkida, Evia

Artists' texts: Sofia Dona, Maria Papadimitriou, Eliana Otta, Yorgos Maraziotis, Ilias Papailiakis, and Panos Sklavenitis

Participants: Maria Arampatzoglou, Stamatis Βalanos, Chris Brakoulias, Theodosios Dimos, Marianna Karava, Periklis Kachramanoglou, Stefanos Kosmidis, Georgia Kotretsos, John Koulouridis, Theodore Nikolaou, Anna Romanou, Dimitris Spyrou, and Stamatis D. Spyrou

Curator, Chrisoula Lionis

K-Gold Temporary Gallery

Agia Paraskevi, Lesvos

Artists' texts:  Sofia Dona, Maria Papadimitriou, Eliana Otta, Yorgos Maraziotis, Ilias Papailiakis, and Panos Sklavenitis

Participants:  Despoina Anastasopoulou, Stavriana Barmpini, Kyriaki Christodoulou, Thodoris Dimitropoulos, Maria Efstathiou Selacha, Dimitra Emmanuil, Eirini Gidari, Georgia Kokkinogeni, Stefanos Kosmidis, Georgia Kotretsos, Chrisoula Lionis, Konstantina Mandrali Antoniadou, Angeliki Polytaki, Andreas Sell, Vithleem Tsakiri, Evangelia Tsolaki, Vasilia Vamvoukli, Nicolas Vamvouklis, and Maria Zourou

PRIVACY POLICY

THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY (hereinafter referred to as "we," "us," or "our") welcomes you to www.thetelossociety.com (hereinafter referred to as the "Website"). By accessing or using our Website, you agree to comply with and be bound by these Terms and Conditions.

1. Information We Collect | We collect and maintain the following information: Email Addresses: We collect email addresses only when visitors voluntarily subscribe to our mailing list or contact us.

2. How We Collect Information | We collect email addresses through a manual subscription process. Visitors must willingly provide their email addresses to join our mailing list or by writing to us.

3. Purpose of Information Collection | Notifications about special launches or publications on our website.

4. How We Use and Store Information | We utilize Wix's mailing list service to manage and store email addresses securely. The information is solely used for sending newsletters and relevant updates to our users. We do not store this information on our server.

5. Sharing Information with Third Parties | We do not share subscribers' email addresses with any third parties.

6. Retention of Information | We retain email addresses for as long as visitors wish. Email addresses will be promptly removed from our list upon request.

TERMS AND CONDITIONS

 THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY (hereinafter referred to as "we," "us," or "our") welcomes you to www.thetelossociety.com. By accessing or using our Website, you agree to comply with and be bound by these Terms and Conditions.

1. Acceptance of Terms | By using our Website and subscribing to our mailing list, you acknowledge that you have read, understood, and agreed to these Terms and Conditions and our Privacy Policy. If you do not agree with these terms, please refrain from using our Website.

2. Intellectual Property | All content on our Website, including but not limited to text, images, artwork, and design, is protected by copyright and intellectual property rights owned by us. You may not reproduce, distribute, or use any content from our Website without our prior written consent.

4. User Conduct | By using our Website, you agree to: Refrain from engaging in any malicious activities, such as hacking or spamming. Comply with all applicable laws and regulations. Use the Website for lawful and legitimate purposes only.

5. Liability and Disclaimer | We provide information on our Website for general informational purposes only. We make no representations or warranties regarding the accuracy, completeness, or reliability of the content. You use our Website at your own risk, and we are not liable for any errors, omissions, or inaccuracies on the Website.

6. Governing Law and Jurisdiction | These Terms and Conditions are governed by and construed in accordance with the laws of Greece and the European Union (EU). Any legal disputes arising from the use of our Website shall be resolved exclusively in the courts of Greece.

bottom of page