THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY speaks to Sozita Goudouna, Founding Director of Greece In USA

Greece in USA is a non-profit organization with a global reach that promotes knowledge of contemporary and ancient Greek Culture while fostering international cultural cooperation, experimentation and social engagement. The organization's extensive programming includes commissioned artists' and curators' projects, residencies, educational and ecological initiatives and the commitment to cultivating a sensible culture of innovation and thought leadership.
We are dedicated to offering innovative and unique programs in education and the arts, all exploring the evolving diversity and richness of Greek and Cypriot cultures. The non- profit organization seeks to generate new thinking about the arts and promote cross- cultural dialogue through partnerships and new platforms of creation.
The organization promotes international exchange of practice and knowledge in the arts - visual and sound art, dance, architecture, theatre - research on the methods used in curatorial and performing practices and investigation of points of intersection between the arts, science and the public sphere by means of interventions, collective actions, educational programs and publications.
Greece in USA aims to collaborate and build long-lasting partnerships with leading institutions and individuals who actively engage with Greece and its culture and to convey a comprehensive and distinctive representation of Greece and Cyprus by producing cultural and educational programs that encourage intercultural dialogue and enable cultural involvement.
Our principal goals are:
To shape and envision the image of contemporary Greece in the United States beyond existing stereotypes
To recalibrate the assumed center of Greek national narratives to include those who have often been denied historical recognition.
To transform the way Greek histories are told and produce projects that reflect the vast, rich complexity of Greek culture.
To support Greek inspired cultural practices by welcoming and nurturing new ideas and influential perspectives
To commission, produce and present contemporary Greek and Cypriot culture that grapple with many of the pressing social and political issues of our time
To foster Greek scholarship and cultural research within the American educational system
To develop a transatlantic network for the exchange of culture and ideas
To strengthen the development of structures in cultural policy & leadership, and foster worldwide mobility.
Greece in USA is a 501(c)3 nonprofit organization registered in the State of New York, tax-exempt ID no. 85-0828531. Contributions to Greece in USA are tax-deductible to the fullest extent allowed by law. Greece in USA's launch is under the auspices of the Greek Ministry of Culture.

THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY συζητά με τους Team "2001"
Special thanks to architect, Greg Kotretsos for making this interview possible.

Οι Team '2001’ δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2020 στα πλαίσια διοργάνωσης της εικαστικής έκθεσης ‘2001’ που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας την 1η Αυγούστου 2020. Μια συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός εικαστικού φορέα που θα έφερνε εις πέρας μια αυτόνομη, ανεξάρτητη και αυτοργανωμένη έκθεση όταν ακόμα οι πόλεις ήταν κλειστές (βλέπε 1η απαγόρευση κυκλοφορίας-lockdown). Μια οριζόντια εικαστική συνέλευση, με τα μέλη της ισότιμα και ισόβαθμα, με κοινό στόχο την παραγωγή εικαστικού υλικού και πολιτικού λόγου εν καιρώ κρίσης.
Team "2001"
Georgia Kotretsos: Μα ποιοί είναι οι 'Team 2001'; Τι συμβαίνει μέσα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο επιπλοποιίας Κουντούρη, που πλέον είναι ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον Πύργο Ηλείας; Τι σκαρώνετε σε βάθος χρόνου;
Team "2001": Ο εγκαταλελειμμένος βιομηχανικός χώρος που κάποτε στέγαζε την γραμμή παραγωγής της εταιρίας “Έπιπλα Κουντούρη” αναγκάστηκε να κλείσει λόγο οικονομικών οφειλών και το εργοστάσιο παρέμεινε σε αχρηστία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μετά την παύση των εργασιών η ιδιοκτησία πέρασε στα χεριά της Εθνικής Τράπεζας η οποία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να αξιοποιήσει το κτήριο και έτσι το εργοστασιακό αυτό “κουφάρι” παρέμεινε κλειστό. Τότε ένα πολύ ενδιαφέρον και ετερόκλητο οικοσύστημα δημιουργήθηκε και συμβιώνει αρμονικά μέχρι σήμερα. Διάφορες κοινωνικές ομάδες αρχίσαν να οικειοποιούνται τον χώρο και να τον χρησιμοποιούν για τις δίκες τους ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νομάδων Ρoμά που χρησιμοποιούν το κτήριο εποχιακά ως στέγη και ως χώρο εργασίας. Όπως επίσης και ενός μελισσοκόμου που έχει τα μελίσσια του στην δυτική πλευρά του οικοπέδου. Μέλη των Team '2001’ στα πλαίσια αναζήτησης χώρου για την στέγαση ενός εικαστικού στούντιο ανακάλυψαν το εργοστάσιο στις αρχές του 2010. Ο χώρος ήταν άρτιος δομικά, και πλήρης από υλικά και εργαλεία της βιομηχανίας. Η ελεύθερη πρόσβαση σε μια τέτοια δομή οδήγησε σταδιακά στον πλήρη αφανισμό των υλικών καθώς και στην αφαίρεση της μισής στέγης από ένα κτήριο 17.000 τ.μ. Οι παρεμβάσεις αυτές έδωσαν στο εργοστάσιο μια επιπλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα, να μετατραπεί σε έναν ημι-υπαίθριο χώρο. Έτσι σε κάποια σημεία του, μπορείς να βρίσκεσαι κάτω από την στέγη που έχει παραμείνει στην οροφή ενώ σε άλλα σημεία αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο. Το 2018 επίσημα ο χώρος ενεργοποιήθηκε ως καλλιτεχνικό στούντιο, καθαρίστηκε και οργανώθηκε, και σταδιακά πήρε την μορφή που έχει έως τώρα.
GK: Με συγκινεί η πρωτοβουλία που έχετε πάρει να αυτοχρηματοδοτείτε ένα πρόγραμμα residency για καλλιτέχνες graffiti όπου έρχονται να μείνουν στον Πύργο. Μου εκμυστηρευτήκατε οτι δεν θα το κάνατε με κανένα άλλο τρόπο. Επικροτώ την προσπάθεια σας και σας ζητώ να καταθέσετε μια λίστα επιθυμιών, που θα εξασφάλιζε τη μακροβιότητα του προγράμματός σας. Τι χρειάζεστε ιδανικά και από ποιούς θα το αποδεχόσασταν;
Team "2001": Μετά το πέρας της έκθεσης, η οποία ήταν τύπου pop –up, δηλαδή κράτησε μόνο για ένα απόγευμα- βράδυ και ύστερα έκλεισε, ξεκινήσαμε ένα κάλεσμα σε καλλιτέχνες. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα στο project να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια καθώς και στους καλλιτέχνες να μπορέσουν να δημιουργήσουν έργα μεγάλων διαστάσεων σε ένα εφήμερο εικαστικό οικοσύστημα. Μια φιλοξενία που ξεκινά από τους καλλιτέχνες και τελειώνει σε αυτούς. Ένας ενιαίος φορέας χωρίς κέρδη ή περεταίρω συμφέροντα. Οι πρώτοι καλλιτέχνες έχουν ήδη καλεστεί, στις φιλοξενίες του Οκτωβρίου (October residencies), και αυτό θα συνεχιστεί έως το καλοκαίρι του 2021, με καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη (όταν οι απαγορεύσεις τελειώσουν και οι πόλεις ανοίξουν). Η χρηματοδότηση γίνεται από τους Team "2001" χωρίς καθόλου να επιβαρύνει τους καλεσμένους καλλιτέχνες. Έχουμε ορίσει ένα χρονικό όριο στο project, για το καλοκαίρι του 2021, το οποίο θα κλείσει με την παρουσίαση του βιβλίου και τις τελευταίες φιλοξενίες. Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια ή χορηγία από τρίτους , διότι όπως προείπαμε ο φορέας που έχουμε δημιουργήσει δύναται να χρηματοδοτήσει έως τέλους το εγχείρημα αυτό. Εκπαιδευτικά θα μπορούσαμε να παρέχουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για να επιτύχουμε όλο αυτό σε αυτούς που θα ήθελαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Ξεκινώντας από την εργατική βάση στην οποία όλοι εμείς ανήκουμε.
GK: Φαντάζει απίστευτο! Η εικόνα που έχουμε μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown, είναι ότι το καλλιτεχνικό κοινό έδειξε συγκρατήμενη προσέλευση σε πολιτιστικά δρώμενα στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. Την 1η Αυγούστου 2020 μέσα από το διαδικτυακό σας κάλεσμά:
“2001: An Exhibition by Outer Space Kids
Τι είναι το στούντιο του καλλιτέχνη, τι είναι γκαλερί και τι μουσείο.
Ένα μέρος κάτω από τον ήλιο και τη βροχή.
Ένας πρώην βιομηχανικός χώρος, ο οποίος ορίζεται πλέον ως μη τόπος.
Η χρήση για την οποία δημιουργήθηκε, καθώς και η εργασία που περιείχε έχει πάψει οριστικά. Η επανάχρηση του με νέα εργαλεία παρουσιάζει μία νέα πραγματικότητα.
Ένα συλλογικό έργο το οποίο επαναπροσδιορίζει την έννοια του εφήμερου στην σύγχρονη τέχνη. Μια διαλεκτική ιδεών και κάματου.
17.000 τετραγωνικά μέτρα
Περισσότερες από 150 τοιχογραφίες
Εγκαταστάσεις Ηχητικά Προβολές Φανζίν
Σάββατο 1η Αυγούστου 2020 19.00
Πύργος Ηλείας"
προσελκύσατε έναν εντυπωσιακά μεγάλο, για την υπάρχουσα συνθήκη, αριθμό επισκεπτών. Πείτε μου για εκείνη τη νύχτα, τι συνέβει και επενέβει η ΕΛ.ΑΣ;
Team "2001": Ο χώρος του εργοστασίου μετατράπηκε από το 2018 και ύστερα στο στούντιο της ομάδας. Είχαμε έναν χώρο 17.000 τ.μ. να δουλέψουμε τα έργα που δεν μπορούσαμε πουθενά αλλού. Η πρωταρχική σκέψη ήταν να γίνει ένα open day μέσα στο καλοκαίρι του 2020, και να έρθουν κατά κύριο λόγο καλλιτέχνες και φίλοι να δουν τη δουλειά που είχαμε κάνει έως τότε. Η προώθηση του open day ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, και από open day σταδιακά και με την βοήθεια και υποστήριξη φίλων μετατράπηκε σε έκθεση. Στο κείμενο μας δεν παρουσιάζαμε καν την ακριβή τοποθεσία φοβούμενοι πιθανόν αρνητικές εκβάσεις από την πλευρά της αστυνομίας για την Covid-19. Μέσα σε 5 ώρες που διήρκεσε η έκθεση πέρασαν πάνω από 800 θεατές ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Στο τέλος του εικαστικού προγράμματος και πριν το μουσικό πρόγραμμα , η έκθεση έκλεισε από τον ΕΟΔΥ και την ΕΛ.ΑΣ, ισχυριζόμενοι θέματα συνωστισμού, πλήθου κόσμου κλπ.