top of page

THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY συζητά με τους Team "2001"

Special thanks to architect, Greg Kotretsos for making this interview possible.

team 2001 portrait.jpg
  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram
  • Instagram

Οι Team '2001’ δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2020 στα πλαίσια διοργάνωσης της εικαστικής έκθεσης ‘2001’ που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας την 1η Αυγούστου 2020. Μια συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός εικαστικού φορέα που θα έφερνε εις πέρας μια αυτόνομη, ανεξάρτητη και αυτοργανωμένη έκθεση όταν ακόμα οι πόλεις ήταν κλειστές (βλέπε 1η απαγόρευση κυκλοφορίας-lockdown). Μια οριζόντια εικαστική συνέλευση, με τα μέλη της ισότιμα και ισόβαθμα, με κοινό στόχο την παραγωγή εικαστικού υλικού και πολιτικού λόγου εν καιρώ κρίσης.

Team "2001"

Georgia KotretsosΜα ποιοί είναι οι 'Team 2001'; Τι συμβαίνει μέσα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο επιπλοποιίας Κουντούρη, που πλέον είναι ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον Πύργο Ηλείας; Τι σκαρώνετε σε βάθος χρόνου;

 

Team "2001": Ο εγκαταλελειμμένος βιομηχανικός χώρος που κάποτε στέγαζε την γραμμή παραγωγής της εταιρίας “Έπιπλα Κουντούρη” αναγκάστηκε να κλείσει λόγο οικονομικών οφειλών και το εργοστάσιο παρέμεινε σε αχρηστία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Μετά την παύση των εργασιών η ιδιοκτησία πέρασε στα χεριά της Εθνικής Τράπεζας η οποία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να αξιοποιήσει το κτήριο και έτσι το εργοστασιακό αυτό “κουφάρι” παρέμεινε κλειστό. Τότε ένα πολύ ενδιαφέρον και ετερόκλητο οικοσύστημα δημιουργήθηκε και συμβιώνει αρμονικά μέχρι σήμερα. Διάφορες κοινωνικές ομάδες αρχίσαν να οικειοποιούνται τον χώρο και να τον χρησιμοποιούν για τις δίκες τους ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νομάδων Ρoμά που χρησιμοποιούν το κτήριο εποχιακά ως στέγη και ως χώρο εργασίας. Όπως επίσης και ενός μελισσοκόμου που έχει τα μελίσσια του στην δυτική πλευρά του οικοπέδου. Μέλη των Team '2001’ στα πλαίσια αναζήτησης χώρου για την στέγαση ενός εικαστικού στούντιο ανακάλυψαν το εργοστάσιο στις αρχές του 2010. Ο χώρος ήταν άρτιος δομικά, και πλήρης από υλικά και εργαλεία της βιομηχανίας. Η ελεύθερη πρόσβαση σε μια τέτοια δομή οδήγησε σταδιακά στον πλήρη αφανισμό των υλικών καθώς και στην αφαίρεση της μισής στέγης από ένα κτήριο 17.000 τ.μ. Οι παρεμβάσεις αυτές έδωσαν στο εργοστάσιο μια επιπλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα, να μετατραπεί σε έναν ημι-υπαίθριο χώρο. Έτσι σε κάποια σημεία του, μπορείς να βρίσκεσαι κάτω από την στέγη που έχει παραμείνει στην οροφή ενώ σε άλλα σημεία αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο. Το 2018 επίσημα ο χώρος ενεργοποιήθηκε ως καλλιτεχνικό στούντιο, καθαρίστηκε και οργανώθηκε, και σταδιακά πήρε την μορφή που έχει έως τώρα.

GKΜε συγκινεί η πρωτοβουλία που έχετε πάρει να αυτοχρηματοδοτείτε ένα πρόγραμμα residency για καλλιτέχνες graffiti όπου έρχονται να μείνουν στον Πύργο. Μου εκμυστηρευτήκατε οτι δεν θα το κάνατε με κανένα άλλο τρόπο. Επικροτώ την προσπάθεια σας και σας ζητώ να καταθέσετε μια λίστα επιθυμιών, που θα εξασφάλιζε τη μακροβιότητα του προγράμματός σας. Τι χρειάζεστε ιδανικά και από ποιούς θα το αποδεχόσασταν;

 

Team "2001":  Μετά το πέρας της έκθεσης, η οποία ήταν τύπου pop –up, δηλαδή κράτησε μόνο για ένα απόγευμα- βράδυ και ύστερα έκλεισε, ξεκινήσαμε ένα κάλεσμα σε καλλιτέχνες. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα στο project να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια καθώς και στους καλλιτέχνες να μπορέσουν να δημιουργήσουν έργα μεγάλων διαστάσεων σε ένα εφήμερο εικαστικό οικοσύστημα. Μια φιλοξενία που ξεκινά από τους καλλιτέχνες και τελειώνει σε αυτούς. Ένας ενιαίος φορέας χωρίς κέρδη ή περεταίρω συμφέροντα. Οι πρώτοι καλλιτέχνες έχουν ήδη καλεστεί, στις φιλοξενίες του Οκτωβρίου (October residencies), και αυτό θα συνεχιστεί έως το καλοκαίρι του 2021, με καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη (όταν οι απαγορεύσεις τελειώσουν και οι πόλεις ανοίξουν). Η χρηματοδότηση γίνεται από τους Team "2001" χωρίς καθόλου να επιβαρύνει τους καλεσμένους καλλιτέχνες. Έχουμε ορίσει ένα χρονικό όριο στο project, για το καλοκαίρι του 2021, το οποίο θα κλείσει με την παρουσίαση του βιβλίου και τις τελευταίες φιλοξενίες. Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια ή χορηγία από τρίτους , διότι όπως προείπαμε ο φορέας που έχουμε δημιουργήσει δύναται να χρηματοδοτήσει έως τέλους το εγχείρημα αυτό. Εκπαιδευτικά θα μπορούσαμε να παρέχουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για να επιτύχουμε όλο αυτό σε αυτούς που θα ήθελαν να κάνουν κάτι παρόμοιο. Ξεκινώντας από την εργατική βάση στην οποία όλοι εμείς ανήκουμε.

GKΦαντάζει απίστευτο! Η εικόνα που έχουμε μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown, είναι ότι το καλλιτεχνικό κοινό έδειξε συγκρατήμενη προσέλευση σε πολιτιστικά δρώμενα στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα. Την 1η Αυγούστου 2020 μέσα από το διαδικτυακό σας κάλεσμά:

 

“2001: An Exhibition by Outer Space Kids

Τι είναι το στούντιο του καλλιτέχνη, τι είναι γκαλερί και τι μουσείο.

Ένα μέρος κάτω από τον ήλιο και τη βροχή.

Ένας πρώην βιομηχανικός χώρος, ο οποίος ορίζεται πλέον ως μη τόπος.

Η χρήση για την οποία δημιουργήθηκε, καθώς και η εργασία που περιείχε έχει πάψει οριστικά. Η επανάχρηση του με νέα εργαλεία παρουσιάζει μία νέα πραγματικότητα.

Ένα συλλογικό έργο το οποίο επαναπροσδιορίζει την έννοια του εφήμερου στην σύγχρονη τέχνη. Μια διαλεκτική ιδεών και κάματου.

17.000 τετραγωνικά μέτρα

Περισσότερες από 150 τοιχογραφίες

Εγκαταστάσεις Ηχητικά Προβολές Φανζίν  

Σάββατο 1η Αυγούστου 2020 19.00

Πύργος Ηλείας"

 

προσελκύσατε έναν εντυπωσιακά μεγάλο, για την υπάρχουσα συνθήκη, αριθμό επισκεπτών. Πείτε μου για εκείνη τη νύχτα, τι συνέβει και επενέβει η ΕΛ.ΑΣ;

 

Team "2001": Ο χώρος του εργοστασίου μετατράπηκε από το 2018 και ύστερα στο στούντιο της ομάδας. Είχαμε έναν χώρο 17.000 τ.μ. να δουλέψουμε τα έργα που δεν μπορούσαμε πουθενά αλλού. Η πρωταρχική σκέψη ήταν να γίνει ένα open day μέσα στο καλοκαίρι του 2020, και να έρθουν κατά κύριο λόγο καλλιτέχνες και φίλοι να δουν τη δουλειά που είχαμε κάνει έως τότε. Η προώθηση του open day ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, και από open day σταδιακά και με την βοήθεια και υποστήριξη φίλων μετατράπηκε σε έκθεση. Στο κείμενο μας δεν παρουσιάζαμε καν την ακριβή τοποθεσία φοβούμενοι πιθανόν αρνητικές εκβάσεις από την πλευρά της αστυνομίας για την Covid-19. Μέσα σε 5 ώρες που διήρκεσε η έκθεση πέρασαν πάνω από 800 θεατές ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Στο τέλος του εικαστικού προγράμματος και πριν το μουσικό πρόγραμμα , η έκθεση έκλεισε από τον ΕΟΔΥ και την ΕΛ.ΑΣ, ισχυριζόμενοι θέματα συνωστισμού, πλήθου κόσμου κλπ. 

Team "2001" peer recommendation: Void Projects
  • Instagram
logo2-72.png
bottom of page